Afbeelding
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Veel schrijvers hebben het gevoel dat ze een project móeten afmaken als ze eraan begonnen zijn. Maar wanneer het niet lukt, lopen ze tegen de beruchte writer’s block aan. Je komt voor een keuze te staan: ga ik door of laat ik dit schrijfproject vallen? Soms kan de tijd rijp zijn om er (tijdelijk) mee te stoppen.
• … je overweldigt en gefrustreerd. Je mag blij zijn als je 100 woorden op papier krijgt, maar eigenlijk ben je helemaal niet blij, maar boos op jezelf.
• … de druk, maar vertoont de hele tijd uitstelgedrag. Een serie op Netflix kijken kan toch geen kwaad? Oh, nog een uur door Instagram scrollen ook niet. Aan het einde van de dag heb je nog geen woord geschreven. Aan het einde van de maand ook niet.
• … je aangetrokken tot een ander verhaalidee. Je ergert je aan je huidige project en voelt je net een ekster: dat nieuwe verhaal fonkelt in de verte en je wil eraan werken.
Als je een of zelfs al deze gevoelens herkent, dan is het misschien tijd om je schrijfproject in de kast te leggen. Twijfel je nog of dit verhaal het toch niet waard is om verder te gaan? Doorloop dan deze stappen:
Het mooie aan de schrijverswereld is dat we elkaar graag helpen. Als jij door de bomen het bos niet meer kan zien, is dit het moment om feedback te vragen van een medeschrijver. Misschien legt hij of zij meteen de vinger op de zere plek en zie jij plotseling wat er niet werkte aan het verhaal. Vol nieuwe energie ga je weer verder! Maar als je na een goede brainstorm met een andere schrijver nog steeds vastzit, dan moet je wellicht stoppen met dit specifieke verhaal.
Zet een overzienbare periode van een paar weken waarin je het project weglegt. Je opent het bestand niet, je denkt er niet aan en je richt je op andere dingen. Dit kan een kleiner schrijfproject zijn: een kort verhaal of een dagboek. Je houdt je brein in ieder geval bezig. Als jouw deadline verstrijkt, pak je het manuscript weer uit de kast en ga je verder. Loop je nog steeds tegen dezelfde problemen aan? Dan leg je hem weer terug in de kast, deze keer voor een paar jaar of zelfs voorgoed.
Misschien loop je vast doordat het niet lukt om je doelen voor het project te bereiken. Neem deze doelen nog eens onder de loep. Waarom schrijf ik dit? Wat wil ik de lezer laten voelen? Vraag jezelf dan af: kan ik dit bereiken met het schrijfniveau dat ik nu heb? Misschien is het antwoord ‘nee’. Schrijven leer je door het veel te doen en het kan zijn dat je deze keer te hoog gegrepen hebt. Leg het boek dan weg, blijf schrijven en stof het na een aantal jaar weer af. Wie weet ben je dan goed genoeg om wel je doelen te bereiken!
Bron: Writers Digest
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!